R

24/7 bereikbaar

R

Snel geholpen

R

Gratis prijsindicatie

R

Geen voorrijkosten

R

Bieden garantie

R

Gecertificeerd

Home » Diensten » Houtwormen bestrijden

Houtwormen bestrijden bij Budget Ongediertebestrijding

Houtworm bestrijden

Houtworm bestrijden kunt u op twee verschillende manieren doen. U kunt hier zelf mee aan de slag of u laat het door een specialist doen. Doordat houtworm erg gevaarlijk is, raden we over het algemeen aan om een expert in te raden. Houtworm kan zich namelijk verspreiden en zelfs de constructie van uw woning beschadigen. Daarom is het ook bij kleinere houtworm plagen verstandig om een expert in te schakelen. Een expert zorgt er namelijk voor dat de houtwormen volledig en voorgoed bestreden worden en niet zullen terugkeren. Mocht u zelf aan de slag gaan, dan loopt u het risico dat u de houtwormen niet volledig verwijdert en dat ze zich daarna door uw huis verspreiden.

Als u een ervaren en gecertificeerde houtwormbestrijder zoekt, dan bent u bij Budget Ongedierte aan het juiste adres. Wanneer u contact met ons opneemt voor houtwormbestrijding zijn we binnen 24 uur al bij u op locatie. Daarnaast berekenen we geen voorrijkosten en doen we vooraf een gratis inspectie. Neem snel contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 085 – 130 6451.

Hoe komt houtworm in huis?

Het is belangrijk om te weten hoe houtwormen in huis kunnen komen. De meest voorkomende oorzaak is het binnenbrengen van hout dat al besmet is. Dit gebeurt het meest met bijvoorbeeld brandhout en tweedehands meubels. Daarnaast kunt u ook gewoon pech hebben dat een houtwormkever uw huis binnenkomt. Dit gebeurt vaak met de boktor kever, deze kevers kunnen vliegen en kunnen op die manier bij uw houtconstructies terechtkomen. Ze leggen daar eitjes (20-60 stuks) neer. De eitjes worden larfjes en dat zijn de boosdoeners in het hout, ofwel de houtwormen. Op het moment dat deze nog in het hout zitten te vreten zien we aan de buitenkant van het hout nog niets.

Houtworm herkennen

Houtworm herkennen is niet altijd makkelijk, aangezien u de houtworm vaak niet aan het oppervlak ziet. Houtwormen eten zich een weg door het hout en blijven hierbij veel binnen in het hout. Hierdoor kan het aan de buitenkant lijken alsof een besmet stuk hout nog niet erg beschadigd is, terwijl de binnenkant al vol gaten en tunnels zit. Als u twijfelt of u houtwormen hebt moet u goed kijken of u gaatjes ziet en boormeel, boormeel lijkt op zaagsel en ligt vaak in de buurt van de gaten in het hout.

De houtworm zelf zult u minder snel zien dan de schade die ze aanrichten, toch leggen we even uit hoe deze eruit ziet. Het lichaam van een houtworm is wit, met kleine zwarte puntjes aan beide uiteinden. Gemiddeld worden deze beestjes tussen de 6 millimeter voor normale houtwormen, tot 11 millimeter voor de grotere exemplaren. Echter, zoals we al vertelden, ziet u de houtworm eigenlijk zelden aan het oppervlak. Wel kun u deze beestjes herkennen aan de kleine gaatjes die zij in het hout maken, met een diameter van gemiddeld zo tussen de 3 en 9 millimeter.

Houtworm voorkomen

Zoals al gezegd komen houtwormen vaak binnen via hout dat al besmet is, zoals tweedehands meubels van de kringloop en marktplaats of brandhout. Ook komt het vaak binnen via hout dat verzameld wordt in een schuur of werkplaats zoals planken, latjes en plaatmaterialen. Om houtworm te voorkomen is het belangrijk dat u al het hout dat van buitenaf binnenkomt goed controleert op gaatjes en boormeel. Als dat het geval is of als u twijfelt is het verstandig om het hout te behandelen voordat u het naar binnen brengt. Doe dit direct of bewaar het hout ergens in de buitenlucht op een plek waar geen ander hout ligt.

Houtwormbestrijding door Budget Ongedierte

Als u kiest voor houtwormbestrijding door Budget Ongedierte bent u verzekerd van veilige en volledige bestrijding. Wij beginnen namelijk altijd met een houtworm inspectie van uw woning. Hierbij controleren we of de houtwormen nog actief zijn en of er meerdere plaatsen van besmetting zijn. Dit controleren we aan de hand van de kleur van de uitvliegopeningen en het boormeel. We controleren of de houtworm in meubilair zit, in de kapconstructie van de woning, of ook in de balken van de onderliggende vloer. Wanneer een plaag erg lijkt controleren we zelfs de kruipruimtes, ook hier gaat de houtworm regelmatig naartoe. In principe controleren we de hele omgeving van de besmette plek en eventueel nog meer.

100% laagste prijsgarantie

Nu houtworm bestrijden

Kosten op aanvraag

R

24/7 bereikbaar bij spoed

R

Lokale erkende bestrijders

R

Gediplomeerd personeel

R

Vakmanschap garantie

R

Particulier en zakelijk

Hoe kunt u houtworm bestrijden?

Er zijn verschillende manieren om houtwormen te bestrijden. We lichten de meest voorkomende manieren voor u toe.

Houtworm behandelen met petroleum

Vroeger was petroleum het meest gebruikte middel om houtworm te bestrijden. Balken en schuren werden er rijkelijk mee ingesmeerd. De methode werd toentertijd als effectief beschouwd, maar de behandeling was niet blijvend en moest daarom vaker herhaald worden. Daarom is dit ook een methode die tegenwoordig niet meer toegepast wordt. Ook het Kenniscentrum van Dierplagen geeft aan dat houtworm behandeling met petroleum niet effectief is.

Houtworm bestrijden door invriezen

Een effectieve manier om houtwormen te bestrijden is door het hout in te vriezen. Deze methode doodt de houtwormen in alle stadia (eitje, larve, volwassen kever). Deze methode is vooral goed te gebruiken voor kleinere objecten die besmet zijn met houtworm.

Vergassen om houtworm te bestrijden

Vergassen is een manier om houtwormen te bestrijden die alleen in uitzonderlijke gevallen wordt ingezet. Deze methode is namelijk erg kostbaar doordat  hiervoor een heel pand ingepakt moet worden, ook moet er hierbij een vergunning aanvragen worden bij de gemeente en de brandweer. Bij deze methodes komt er een grote dichte tent om de woning heen die helemaal vol gas wordt geblazen. Deze methode is heel prijzig en kost duizenden euro’s. Om deze reden wordt het ook alleen toegepast bij erge plagen waarbij de houtwormen door het hele huis zitten.

Houtworm bestrijden met gif

Dit is de meest voorkomende en effectieve methode van houtworm bestrijden in woningen, boerderijen, schuren en garages. Al het hout wordt besproeid of geïnjecteerd met een langdurig werkend middel. Dit middel trekt in de gaten in het hout en komt zo bij de diepste plekken van besmetting. Hierdoor worden de houtwormen in alle stadia (eitje, larve, volwassen kever) gedood. Een ander voordeel van deze methode is dat er hiermee snel gehandeld kan worden. Dit is vaak nodig doordat u zo snel mogelijk van uw houtworm plaag af wilt. Deze methode is vele malen goedkoper dan houtwormen vergassen.

Zelf een houtwormbestrijdingsmiddel gebruiken

Wanneer u de houtworm zelf wilt behandelen met een houtwormmiddel, zoals perfacs of perwood, dan dient u dit onder lage druk met een grove druppel aan te brengen. Veel houtwormbestrijders gebruiken hiervoor een gloria spuit of een pomp. Soms wordt het aangetaste hout zelfs geïnjecteerd. In dat geval wordt het houtworm bestrijdingsmiddel onder druk in de balken gebracht. Dit om de dieper werkende houtwormen goed te kunnen bestrijden.

Let op met houtworm bestrijdingsmiddelen, deze kunne gevaarlijk en schadelijk zijn:

  • Voorkom aanraking met de huid.
  • Zeer giftig voor in het water levende organismen.
  • Kan longschade veroorzaken na verslikken.
  • Herhaalde blootstelling kan een droge of een gebarsten huid veroorzaken.
  • Niet roken tijdens gebruik.
  • Deze stof en verpakking als gevaarlijk afval afvoeren.

Neem bij twijfel contact met ons op en wij bestrijden de houtwormen voor u.

Extra informatie over de Boktor: de fase na de houtworm

Wanneer de houtworm zich voldoende tegoed heeft gedaan aan hout, ontpopt deze zich uiteindelijk tot een boktor of houtkever. Deze boktor heeft een felle bruinzwarte kleur. De lengte van de boktor is aanzienlijk groter dan die van de houtworm en ligt tussen de 10 en 25 millimeter. Aan beide kanten van de dekschild beschikt de boktor over grijze stipjes. Pas op: de boktor is een gevaarlijke boktor, die veel schade kan aanrichten. De boktor herkennen is dan ook belangrijk.

Hoe herken je een boktor?

De boktor wordt gemiddeld tussen de 1 en 2,5 centimeter groot, beschikt over twee grote voelsprieten en grijze puntjes aan weerszijden van het schild. De boktor of houtkever kan vliegen, maar doet dit vrijwel nooit. Wanneer de larve van een boktor, de houtworm, is uitgekomen, dan zal het voor zichzelf een uitvliegroute naar buiten vreten. Dit is het gaatje dat u aan het oppervlak kunt zien.

Boktor en houtworm bestrijden

Gelukkig kunt u de boktor en de houtwormen vaak tegelijkertijd bestrijden met dezelfde middelen. Hiervoor zijn invriezing en bestrijdingsmiddelen het meest effectief. Zelf boktor bestrijden kan wel lastig zijn doordat deze zich niet altijd in het hout bevindt, maar ook al uit het hout kan zijn gevlogen. Daarom kunt u ook het beste direct contact met ons opnemen als u het vermoeden heeft dat er sprake is van een houtworm of boktor in huis.Onze experts zijn direct beschikbaar om de boktor of houtworm te bestrijden en verzekeren u van een blijvende oplossing, zodat u uw geen zorgen meer hoeft te maken over de aantasting van het hout in of rondom de woning.

Houtworm bestrijden kosten

Benieuwd naar de kosten voor houtworm bestrijden? Dit tarief bepalen wij op aanvraag. U kunt ons gerust vragen om langs te komen voor een gratis inspectie. Meer weten? Neem dan contact op met Budget Ongediertebestrijding.

Veel gestelde vragen over houtwormbestrijding

Wat is houtworm?

Houtworm is de larve van een boktor. Hout is de natuurlijke voeding van deze larve, en het is dan ook goed mogelijk dat de houtworm zich tegoed doet aan de houten elementen van jouw woning.

Hoe herken je houtworm?

De houtworm laat zich vrijwel niet aan het oppervlak zien. Mogelijk kom je ze tegen rondom rottende houtelementen, maar anders bevinden ze zich vrijwel uitsluitend midden in een houten constructie.

Hoe ziet de houtworm eruit?
De houtworm heeft een wit lichaampje, en wordt niet groter dan circa 11 millimeter. Aan beide uiteinden van het lichaam bevinden zich twee kleine zwarte puntjes.
Wat is een boktor?
De boktor ontpopt zich uit het lichaam van de larve. Deze zal zich vervolgens een weg naar buiten wanen uit het hout, waarna je de kleine gaatjes in het hout pas echt gaat zien. Daaronder bevindt zich evenwel een lang gangenstelsel.
Hoe ziet een boktor eruit?

De boktor wordt tussen de 1 en 2,5 centimeter groot. Het beschikt over een opvallend bruinzwart lichaam, met kleine grijze puntjes aan beide kanten van het schild. De voelsprieten van de boktor staan naar achteren toe. Overigens bestaan er ook rode boktorren; deze hebben vooral een rode gloed over zich, maar behoren tot dezelfde familie.

Hoe kan je houtworm verwijderen?
Het verwijderen van houtworm gebeurt op een vaste manier. Hierbij wordt biocide aangebracht via de gaatjes van het hout. De houtworm zal hier snel en effectief door overlijden. Voor de boktor geldt overigens hetzelfde. Deze vliegt echter uit, en de broedplaats zullen we dan ook achterhalen, alvorens we de bestrijding in gang zetten. Zo weet je zeker dat je overal in huis af bent van de houtworm en boktor.
Is houtworm in huis gevaarlijk?
De houtworm kan zich lange banen door het hout vreten, en zo ook de constructie van je huis beschadigen. In dat licht is de houtworm absoluut gevaarlijk, en is professionele bestrijding aan te raden.

Recensies

Onze klanten aan het woord

Dave Smulders

Positief: Kwaliteit

De ongedierte bestrijder kwam al snel na een telefoontje bij ons langs. Samen gekeken naar de beste oplossing. Erg professioneel te werk gegaan. Ik ben zeker tevreden en boven al blij dat ik zo snel geholpen ben.

Petrouska van de werf

Positief: Kwaliteit, Responsiviteit, Stiptheid, Waarde

De laatste tijd hoor je allemaal verhalen op het nieuws over ongedierte bestrijders die eigenlijk niet weten wat ze aan het doen zijn. Maar gelukkig is dit bedrijf, Budget Ongedierte echt super . De jongens waren vriendelijk en mee denkend en krijg je gewoon waar voor je geld. Bedankt budget ongedierte!

Cindy Chan

Positief: Kwaliteit, Professionaliteit

Na eerste een ander bedrijf te hebben ingeschakeld was het probleem nog steeds niet opgelost. Gelukkig waren de mannen van budget ongedierte bestrijding snel ter plaatsen en hebben ze ons super geholpen. Ze weten wat ze doen en werken professioneel. Helemaal tevreden!

Rosalie Captein

Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Stiptheid, Waarde

Vriendelijke, goede en snelle service. Gaan netjes te werk en staan klaar bij problemen! Erg goede en zorgvuldige service, ik zou dit bedrijf bij iedereen aanbevelen. Niets is te veel, super! 🙂

Isabelle Captein

Positief: Kwaliteit, Professionaliteit

Enorm tevreden over de snelle service van dit bedrijf! Fijn dat zij de noodzaak inzien van de situatie en ruimte hebben voor het persoonlijk belang.